Tijgermug een blijvertje in Nederland
De tijgermug (Aedes albopictus) komt wereldwijd op steeds meer plaatsen voor en maakt rukt snel op. Ook in Nederland komen jaarlijks meldingen binnen over deze kleine virus verspreider en wordt deze riskante mug inmiddels gezien als een blijvertje.
Riskante virussen
Deze mug is riskant voor de samenleving en volksgezondheid omdat de Aedes albopictus ook wel tijgermug virussen zoals knokkelkoorts, zika chikungunya en het westnijlvirus kan verspreiden. Vijf jaar geleden zijn er in Portugal nog duizenden mensen ziek geworden door een uitbraak van knokkelkoorts.
Beter beschermen tegen tijgermug
Wereldwijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar medicijnen en vaccinaties om ons beter te beschermen tegen deze mug en de virussen die hij verspreid. Maar voordat deze onderzoekers, doktoren en professoren hier een goede oplossing voor hebben gevonden kan je zelf ook maatregelen nemen. Zo kan je met bijvoorbeeld horren voorkomen dat deze beestjes ongewest je huis en slaapkamer binnen komen. Ook helpt het om bijvoorbeeld DEET te gebruiken of te slapen onder een klamboe.
Zo ben je zelf en je gezin beter beschermd tegen de tijgermug en de virussen die hij met zich meedraagt.
Wat komt de tijgermug eigenlijk in Nederland doen?
Oorspronkelijk komt de tijgermug uit Zuidoost-Azie. Maar doordat dit kleine beestje goed in staat is om nieuwe gebieden te koloniseren verspreid hij zich vrij gemakkelijk en wordt hij gezien als een “invasieve exoot”.
Doordat deze mug zich goed kan aanpassen aan de omgeving en temperatuur voelt hij zich prima thuis in het Nederlandse klimaat.
Wist je bijvoorbeeld dat volgens onderzoek deze mug kan overleven bij min 15 graden celcius? Ook hebben we in Nederland voldoende regen om te broeden en te kunnen voortplanten.