Nieuwe behandeling tegen malaria gevonden
Het Amsterdam UMC meldt dat de onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de University of Oxford een nieuwe behandeling hebben gevonden voor de multiresistente malaria. De resistente parasiet komt vooral in Zuidoost-Azie voor, maar dreigt zich ook over Afrika te verspreiden.
Dreiging tot wereldwijde verspreiding
Afgelopen donderdag meldt het Amsterdam UMC deze ontdekking in een persbericht. Met deze behandeling tegen Malaria hopen ze dat de medicatie het acute probleem in Cambodja, Thailand en Vietnam oplost en wereldwijde verspreiding kan voorkomen.
In deze boven genoemde landen slaan de huidige behandelmethodes minder goed aan. Dit komt doordat de malariaparasiet beter bestand of zelfs immuun lijkt te zijn hiervoor. Hierdoor zijn meer dan de helft van de patiënten in Zuidoost-Azië moeilijk of niet meer te genezen van hun infectie. Er driegt een groot risico dat deze ziekte zich wereldwijd zal verspreiden.
Nieuwe medicijnen
Op dit moment wordt Malaria wereldwijd behandeld met een combinatie van twee anti malaria medicijnen. Maar in Zuidoost-Azië is deze combinatie dus steeds minder effectief. De nieuwe behandelmethodes is er een derde medicijn toegevoegd in combinatie met deze twee antimalariamiddelen. Deze behandeling is getest in Cambodja, Thailand en Vietnam. Er werden meteen positieve resultaten behaald. Onderzoekers hebben een farmaceutisch bedrijf gevonden dat de nieuwe behandeling wilt produceren. Daarnaast is er volgens onderzoekscoördinator Rob van der Pluijm een beurs van 10,6 miljoen euro binnengesleept om de methode verder te ontwikkelen.
Vanaf volgende maand begint er een vervolgstudie in dertien landen, waaronder acht in Afrika, waar veel kinderen malaria krijgen, is dit van groot belang. Hier kan deze combinatietherapie een groot verschil maken.
Ga jij binnenkort naar één van deze risico landen waar de kans op Malaria groot is? Lees dan onze blog waarin wij jou vertellen hoe jij jezelf kunt beschermen tegen een muggenbeet.